Hvorfor det ikke er sundt kun at tænke positivt

Carl Jung taler om skyggearbejde. Det vil sige at arbejde med de fornægtede sider af dig selv, de egenskaber, du hader mest ved dig selv eller som du skammer dig allermest over.

Når du integrerer disse aspekter af dig selv, så anerkender du alle de dele af dig selv som du har forsøgt at gemme væk eller løbe fra.  Og når du begynder at gøre det, er du på vej til at føle dig hel.

Ved at lære at favne alle dele af dig selv, begynder helingsprocessen og du bliver sat fri. Hvis du kan elske dig selv, med alle dine dele, så er det nemmere at elske en anden, med alle deres dele.

Hvordan laver du skyggearbejde?

Først bliver du nødt til at identificere, anerkende og favne den side af dig selv, du ikke kan lide eller har modstand på. Det kræver mod og det er heller ikke let!

Det er en proces, hvor du skinner med lyset fra din bevidsthed på de dele af dig selv, du dømmer som uelskeligt, uduelig og pinligt.

Det kan være du slet ikke er bevidst om dine skyggesider.

Hvad gør du så?

Du kan gå på opdagelse i dig selv og skubbe til egne perspektiver, motiver og tro, og begynde at lægge mærke til, hvordan du reagerer i forskellige situationer.

Du kan spørge dig selv:

  • Hvilke situationer støder jeg på igen og igen? Hvad gør jeg? Undgår jeg situationen, bliver jeg vred?
  • Hvorfor er jeg så irriteret eller vred på xx?
  • Hvad skræmmer mig ved den person eller situation?
  • Hvad får de mig til at tænke på?

 

HVIS DU bliver stødt i en given situation, så se om det skyldes:

  • En intention eller ønske, der forbydes eller forhindres
  • En forventning, som ikke er blevet opfyldt
  • Mislykket kommunikation

 

Oplever du, at du overreagerer mere voldsomt end nødvendigt, kan der være tale om en trigger. Det afspejler en tidligere episode, som du oplevede værende truende eller traumatisk, og som du ikke fik forløst den gang.

Det er ikke altid, at det er så ligefremt med en trigger. Det kan være en bestemt duft, der minder dig om en person du var bange for, eller det kan være, at det regner på lige præcist samme måde som dengang DET skete, der gør, at din krop begynder at reagere kraftigt.

Det kan være svært at arbejde alene med triggere. Jeg arbejder dagligt med folk med traumer.

Men at gå på opdagelse med sig selv og at lære sig selv at kende på godt og ondt, vil jeg opfordre alle til at gøre. Sæt dig selv fri.
No Comments

Post A Comment